fbpx
Den perfekta sommarmaten för utflykter
juni 23, 2020 Linus Axelsson
In Nyheter

Solen skiner och en utflykt till någon av Ekerös fantastiska badplatser eller sevärdheter lockar. Dags att packa picknickkorgen! Men med vad? Här kommer 5 tips på den perfekta sommarmaten att ta med på dagens utflykt! All utrustning som krävs för tillagningen finns på hotellet.  

 

Pannkakor
Att göra pannkakor är enkelt och det krävs få ingredienser. Dessutom kan du fylla dem, rulla ihop och enkelt ta med dig på din utflykt. Köp en god sylt, keso eller annat att fylla dem med och ät kalla. Pannkakor gör alltid succé! Och vill du inte steka egna, så går det lika bra att köpa färdiga.

Grundsmet pannkakor 8-10 st

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

3 msk smör (1 msk motsvarar ca 15 g)

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa sen i resten av mjölken och äggen. Smält smöret i stekpannan och vispa ner i smeten. Stek sen tunna pannkakor av smeten i stekpannan. Smeta på en god sylt, keso eller smör. Eller nåt annat gott. Rulla ihop. Gott!

 

Pastasallad
Kanske den ultimata picknickmaten? Vanlig pasta är oftast vegansk och för den som behöver så finns glutenfri pasta att hitta i nästan varje matvarubutik idag. Du kan variera din pastasallad på tusen sätt. Lägg i precis det du gillar! Behöver du inspiration så kommer här ett förslag!

Italiensk pastasallad ca 4 portioner

1 pkt pasta 400-500 gram (välj din egen favorit, vi gillar penne)

1 mozzarella

1 feta

1 liten burk soltorkade tomater

1 rödlök

1 paprika

1 liten påse ruccola

1 burk oliver

En skvätt olivolja, salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och låt den svalna. Dela mozzarellan, de soltorkade tomaterna och paprikan i mindre bitar. Skiva rödlöken tunt och smula fetaosten. Blanda allting tillsammans med ruccolan, ha i lite olivolja, salta och peppra efter behag. Släng på några oliver. Klart!

 

Äggmackor deluxe 
Ännu en svensk utflyktsklassiker. Gott och mättande! Kan såklart ätas plain toppad med Kalles kaviar, men här gör vi en extra matig variant. Nästan som en dagobertmacka!

4 äggmackor deluxe

2 bake off baguetter eller valfritt skivat bröd

8 ägg

8-12 skivor rökt kalkon

8-12 skivor ost

4 salladsblad

1 stor tomat

Smör

Valfri senap

Baka bröden enligt anvisningarna på förpackningen om du väljer bake off. Stek äggen i en klick smör i stekpanna. När bröden svalnat, bre lite smör på underdelen och senap på överdelen. Lägg på salladsblad, ost, kalkon, de stekta äggen och tomat. Kläm ihop. Vik ihop i smörgåspapper – njut!

 

Pizzabullar
Pizza och bulle i ett, kan det bli bättre? Dessa goda snurror är otroliga. Givetvis kan du göra egen pizzadeg, men färdigköpt tycker vi funkar utmärkt!

Pizzabullar för 4 personer

1 förp pizzakit

1 påse riven ost (150 gr)

100 gr rökt skinka

2 msk torkad oregano

1 ägg

Sätt ugnen på 200°. Rulla ut degen och stryk ett tunt lager med tomatsås på degen. Strimla skinkan. Strö över den rivna osten, skinkan och halva mängden oregano. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i 16 bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över resten av oreganon. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Mums!

 

Laxklämmor
Dessa matiga klämmor är magiska. Pepparroten är verkligen pricket över i:et!

Laxklämmor för 4 personer

4 små runda tunnbröd

4 skivor rökt lax (100-150 gr)

2 ägg

1 pkt färskost med smak av pepparrot

Färsk hackad dill

Koka äggen i 6-7 minuter. Bred färskost på tunnbröden och lägg en skiva lax på varje. Skicka upp äggen och lägg ett halvt ägg på varje bröd. Strö över hackad dill. Vik sen upp en bit av nederdelen av bröden, sedan vänstra sidan och slutligen högra – som en wrap! Vik in i smörgås- eller bakplåtspapper.

 

Bara att packa picknickkorgen. Behöver du tips på ställen att besöka på Ekerö? Läs vår lista över sevärdheter här!

Boende löser du genom att boka rum på Ekebyhov Hotell här.