fbpx

Sevärdheter Ekerö

Sevärdheter Ekerö
juni 5, 2020 Linus Axelsson
In Nyheter
Sevärdheter Ekerö

Sevärdheter Ekerö

Ekerö och Mälaröarna med sin fantastiska skärgårdsmiljö har massvis med sevärdheter och aktiviteter att erbjuda. Här nedan hittar du fem förslag! Vi reserverar oss för eventuella ändringar kopplat till situationen med Covid-19. 

 • Drottningholms slott
  Hälsa på kungafamiljen! Eller ja, nästan i alla fall. Gör ett besök till fantastiska Drottningholms slott, beläget mitt på Lovön. Drottningholm fick sitt namn redan 1579 då det restes ett stenhus åt drottning Katarina på uppdrag av Johan III. Sedan dess har slottet byggt om och ut flertalet gånger och många kungligheter har satt sin prägel på det. Drottningholm återfinns idag på UNESCO:s världsarvslista. Äntra slottets salar, vandra runt i slottsparken, ta en guidad tur eller besök Drottningholms slottskyrka. Dessutom finns många aktiviteter för barn!

Mer info om Drottningholms slott hittar du här!

 • Kina slott
  Och har du tagit dig till Drottningholms slott, får du inte missa fantastiska Kina slott. Den otroliga byggnaden finns i bortre delen av slottsparken och är svår att missa. Färgstark och byggt i kinesisk stil har slottet funnits i parken sedan 1753 då kung Adolf Fredrik lät bygga det som en gåva till drottning Lovisa Ulrika i födelsedagspresent. Kina slott upptäcker du på egen hand, men vill du veta mer om slottet finns audioguider att låna i entrén.

Här kan du läsa mer om Kina slott.

 • Äppelfabriken
  Redan för 375 år sedan fanns äppelodlingar vid Hilleshög på Färingsö, den plats där man nu finner Äppelfabriken med sitt musteri och café. Hit kan man komma med sina egna äpplen för att få hjälp att göra must av dem. Eller handla färdig i gårdsbutiken! Där finns även marmelader, chutney, mos, gelé, saft och andra goda saker. Allt görs på plats! I cafét finns kakor, bakverk och glass. Även det egengjort!

Här finns mer info om Äppelfabriken.

 • Birka Vikingastaden
  Besök Sveriges första stad – Birka! Staden anlades redan i slutet av 700-talet och var en viktig handelsplats i svearnas rike. Idag finns ett museum på platsen där Birka låg, där du kan strosa runt i vikingabyn, lära dig mer om Birka och vikingar från museets utställningar eller äta vikingamat på restaurangen Särimner. Birka Vikingastaden ligger på Björkö.

Läs mer om Birka Vikingastaden här.

 • Den blå lagunen
  På Munsön i Ekerö kommun ligger Blå lagunen, eller Husbygropen som den egentligen heter. På platsen har stora mängder grus brutits, men efter att det upphört på 90-talet efterbehandlade man den kvarvarande gropen och det blev en konstgjord badsjö. Vattnet i Husbygropen är turkosskimrande och klart, därav namnet – Blå lagunen.

Här finns en video på badsjön.

Vill du hitta ett prisvärt boende på Ekerö? Bo på Ekebyhov Hotell, vårt nybyggda lägenhetshotell när Ekerö Centrum. Hos oss finns fullt utrustade lägenheter för två eller fyra personer. Boka direkt här